Χριστίνα Μακροπούλου

Ομαδική Έκθεση: Ένα ερωτικό γράμμα

Ζωγραφική/Γλυπτική/Φωτογραφία/Εγκατάσταση

Πολιτιστικό κέντρο δήμου Αθηναίων Αγίου Παύλου

Αγίου Παύλου 20-22, Μεταξουργείο

Επιμέλεια: Λία Κουτελιέρη, Μάριος Στρόφαλης

Εγκαίνια: Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου στις 19:30

Όλες μου οι αλήθειες μέσα σ΄ένα ερωτικό γράμμα…

Ήταν ένα συνηθισμένο πρωινό, με την όμορφη μυρωδιά των κρουασάν να με τραβάει από τη μύτη. 

Ξέχασα να πάρω μαζί την ομπρέλα κι απλά αφέθηκα στο χάδι της ατελείωτης ψιχάλας. 

Πόσα γράμματα, πόσες υπερβολές, πόσα συναισθήματα υπαρκτά ή ανύπαρκτα, σκέφτομαι “κολυμπώντας” μέσα σε απαθή βλέμματα, λες και ξέμεινα με τη μοναξιά μου να πρωταγωνιστώ σε μια μικρού μήκους ταινία για δύο.

Θα περπατήσω σήμερα από τη μια άκρη της πόλης στην άλλη και πάλι ξανά, όσο χρειαστεί, μέχρι το χέρι μου να βρει τη δύναμη να πιάσει το μολύβι που αγάπησα και μίσησα, το μολύβι που έκανα λουλούδι και μαχαίρι.

Σ’ αγάπησα… κι αν ακόμα η απουσία σου με σκότωνε, υπάρχεις ακόμα μέσα μου. 

Χρόνια μετά διακρίνω το ίδιο φούσκωμα στο χαρτί, σε κείνη τη λέξη που απασφάλισε τον αδυσώπητο πόνο μου. 

Θυμάμαι πως ίσα που είχα προλάβει να προστατέψω από δάκρυα το τελευταίο γράμμα σου, το οποίο θα διάβαζα για άλλα δέκα χρόνια, μέχρι να το φυλάξω για πάντα σε κείνο το μικρό σεντούκι που κάποτε μου χάρισες.

Η λέξη,

η λέξη ήταν απλά συγγνώμη.

Ένα ερωτικό γράμμα, ένα ποίημα, μία μουσική, ένας πίνακας… πόσο έρωτα μπορούν να χωρέσουν; 

Άραγε, εγκλωβίζεται ο έρωτας σε μια στιγμή δημιουργίας ή απεναντίας μια στιγμή δημιουργίας με τον έρωτα κατακτά την αιωνιότητα; 

Μια καρδιά που λιώνει, βλέμματα που λαχταρούν, αγγίγματα που διαλύουν το εγώ, ενέργειες που κάνουν τον χρόνο να τρέχει… είναι λίγα από εκείνα που μπορούν να απογειώσουν έναν δημιουργό στο σύμπαν των ομορφότερων εμπνεύσεων. 

Εικαστικοί δημιουργοί και φωτογράφοι συνθέτουν το ερωτικό παζλ της ομαδικής έκθεσης εικαστικών του επετειακού φεστιβάλ Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2023.

Υ.Γ. Προσκαλούνται οι επισκέπτες, οι καλλιτέχνες και οι εθελοντές του φεστιβάλ να συμμετέχουν επώνυμα ή ανώνυμα με το δικό τους ερωτικό γράμμα σε μία συγγραφική διάδραση. Τα πιο εμπνευσμένα ερωτικά γράμματα θα συμπεριληφθούν στο επετειακό λεύκωμα για τα 10 χρόνια Μικρό Παρίσι των Αθηνών. 

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: 

Ρένα Αβαγιανού, Μαρία Αριστοτέλους, Κώστας Βλαχόπουλος, Άννα Γιαλλελή, Αντωνία Γκούμα, Δήμητρα Γκούτζου, Άννα Δημητρίου, Αικατερίνη Διαμαντή, Χαρά Ευθυμιοπούλου, Χριστίνα Ζώη, Δέσποινα Θεοδώρου, Έλενα Καλαποθάκου, Μαργαρίτα Κοβάτσεβα, Αικατερίνη Κονδύλη, Κωνσταντίνος Κούναλης, Γωγώ Κωσταλάμπρου, Βαγγέλης Λιουδάκης, Αντωνία Μαντζούκα, Χριστίνα Μακροπούλου, Ταμάρα Μλαντένοβιτς, Ιωάννα Μπέτση, Χαρά Μπούκα, Χρυσούλα Ξυνέλη, Γωγώ Παπαβασιλείου-Μαρία Παπαβασιλείου-Τασία Σέμψη, Ελένη Πεχλιβάνη, Θανάσης Ρούκαλης, Βασιλική Σπύρου, Κωνσταντίνος Στουπάθης, Πέτρος Στράγκας, Αθηνά Τεκτονίδου, Νίκος Τσιμιτάκης, Σταυρούλα Χαντζή, Georgina Tsg, Just A Libertine.

Photo: Γ.Χριστογεωργάκης/Mural: Λ.Γιαννακόπουλος

Ομαδική έκθεση αφίσας-φωτογραφίας: 10 χρόνια Μικροπαριζιάνικες Στιγμές 

Εθνικό Ωδείο Μανώλης Καλομοίρης 

Μάγερ 18 – πλ.Βάθη –  Μεταξουργείο

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου, Θάλεια Θεοδωρακοπούλου

Φεστιβαλικές στιγμές αποτυπωμένες από το 2013 ως και σήμερα.

Στιγμές καλλιτεχνικής δημιουργίας και εκτέλεσης, στιγμές ομαδικότητας και συνεργασίας, στιγμές έντασης, προσπάθειας, αγωνίας, πάθους, ψυχαγωγίας, αγάπης και χαράς, στιγμές μιας θεσμικής παρένθεσης κάθε χρόνο στην καθημερινότητα της Αθήνας. Στιγμές από κάθε Μικρό Παρίσι των Αθηνών!

Συμμετέχουν οι εθελοντές φωτογράφοι που κατέγραψαν την ιστορία του φεστιβάλ ως σήμερα. 

Street art – murals 

Από το 2013 ως σήμερα το φεστιβάλ “Μικρό Παρίσι των Αθηνών” απέδωσε στην πόλη μεγάλα έργα ζωγραφικής δρόμου σημαντικών Ελλήνων και ξένων δημιουργών, εμπλουτίζοντας την δημόσια πολιτιστική μας κληρονομιά. 

Το 2023 το φεστιβάλ, πιστό στις αρχές και τους στόχους του θα φιλοξενήσει και πάλι σημαντικούς καλλιτέχνες για τη δημιουργία νέων δημόσιων τοιχογραφιών.