Διάλεξη

Θέμα: «Όλος ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει»: Το 1922 και οι διεθνείς ανθρωπιστικές εκστρατείες ενημέρωσης
 
Ο  Ιστορικός και Ερευνητής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Δημήτρης Καμούζης, θα αναδείξει μια άγνωστη, στους περισσότερους από εμάς, πτυχή της αποκατάστασης των προσφύγων. 
 
Η φωτογραφία απεικονίζει το ορφανοτροφείο της Αμερικανικής Περιθάλψεως Εγγύς Ανατολής που σχηματίστηκε από τα ορφανοτροφεία Σεβάστειας, Μερζιφούντας και Αμισού, και προέρχεται από το αρχείο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.

 

Ώρα: 19.00 Τόπος: πολυχώρος Match Point, Αινιάνος 1, πεζόδρομος της ΓΣΕΕ (στάση μετρό Βικτώρια)

Facebook Event: https://www.facebook.com/events/1107335190149348/1107335203482680/?active_tab=about

Μουσική

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ        

Σε μια μουσική βραδιά σαν Μυθιστόρημα βασισμένη στην ομότιτλη συλλογή του μεγάλου Σμυρνιού,  Γ.Σεφέρη, και τις αγαπημένες μελοποιήσεις από τους Μ.Θεοδωράκη, Γ.Μαρκόπουλο, Δήμο Μούτση, θα ταξιδέψουμε νοσταλγικά στο παρελθόν και θα αναστοχαστούμε για την Ελλάδα του σήμερα.

Με την ιδιαίτερη φωνή της Μαρίας Αλαμανή-Ναθαναηλίδου και τη μουσική συνοδεία του σπουδαίου κιθαριστή και συνθέτη, Νίκου Χατζηελευθερίου, και του Μιχάλη Τρανουδάκη στο πιάνο.

Ο Μιχάλης Τρανουδάκης, συνθέτης και μουσικοπαιδαγωγός, γνωστός από τη δισκογραφία με μελοποιήσεις των μεγάλων μας ποιητών καθώς και τη συνεργασία του με συνθέτες όπως ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις κ.ά, έχει αναλάβει την  επιλογή και επιμέλεια κειμένων- τραγουδιών.

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ & ΕΝΤΕΧΝΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Ο καταξιωμένος μουσικός, Κώστας Μάντζιος, με τη μεγάλη επαγγελματική πορεία στο χώρο του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού,  και συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως τους Μίμη Πλέσσα, Βαγγέλη Κορακάκη, Βούλα Σαββίδη,  Γλυκερία,  Λένα Αλκαίου, Μπάμπη Τσέρτο και άλλους, παρουσιάζει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα για την επέτειο – μνήμη των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή.

Αγαπημένα τραγούδια που όλοι μας έχουμε σιγοτραγουδήσει, των σπουδαίων συνθετών όπως ο Δ.Μούτσης, ο Α.Καλδάρας, κ.ά., και ποιητών – στιχουργών όπως ο Μ.Ελευθερίου, ο Πυθαγόρας, ο Λ.Παπαδόπουλος κ.ά, θα γεμίσουν την ανανεωμένη σκηνή του Lux Athens αλλά και τις καρδιές μας!

Μαζί του: Αργύρης Ντίνας (μπουζούκι), Θανάσης Αιγινήτης (τύμπανα), Λευτέρης Μαυρομάτης (πλήκτρα, μουσική επιμέλεια)